Food waste - oznacza dosłownie marnowanie żywności, co jest w obecnym czasie zjawiskiem nagminnym. Stanowi ono duży problem społeczny i globalny.
Wyrzucaną żywność można często zobaczyć w osiedlowych kontenerach, albo na trawnikach. Szacunkowo w Polsce rocznie marnuje się około 9 milionów ton żywności.
Ludzie przyznają się do wyrzucania żywności, tłumacząc ten fakt nieodpowiednim jej przechowywaniem i w konsekwencji zepsuciem. Niedługo święta, a więc kolejna okazja, aby nagotować czy napiec za dużo, a potem wyrzucić. Jest to skrajnie nieodpowiedzialne, zważywszy na to, że liczba osób głodujących wciąż rośnie.
Zmarnowana żywność, to również zmarnowana nasza praca, prąd czy woda. Trzeba na to spojrzeć z tej strony i dobrze zlustrować lodówkę.
Zachęcam Was, abyście podczas przygotowywania posiłków zerknęli do swoich lodówek i poddali się inwencji kulinarnej. Czasem zalega tam tylko jeden produkt, a czasem jest kilka już nadpoczętych składników, z których może powstać pyszne danie.
W naszej lodówce często leży podeschły żółty ser, czy plasterki wędliny, nadkrojone warzywa i nadpoczęte paczki parówek. Kombinując, co z tych składników mogę przyrządzić, przypomniałam sobie kolegę Krzyśka, który x lat temu pokazał mi jak zrobić drożdżowe roll dogsy. Dziś jest to jeden z ulubionych podwieczorków resztkowych mojej rodziny, którym chcę Was zainspirować.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
2 szkl. mąki
2 łyżki oleju
0,5 szkl. letniej wody
0,5 szkl.letniego mleka
5 dkg drożdży
szczypta soli łyżeczka cukru Dodatkowo:
6 parówek
20 dkg żółtego sera w kawałku
20 dkg wędliny w plastrach (co mamy w lodówce: boczek, salami, szynka)
5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
warzywa, które nam zalegają w lodówce: papryka, pieczarki, szpinak itp.
oregano
Jajko do smarowania, czarnuszka do posypania
1. Ciasto: Z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Do pozostałej mąki dodać rozczyn, olej, sól i wodę i zagnieść ciasto. Odstawić aż podwoi swoją objętość.
2. Z ciasta przygotować gruby wałek, podzielić go na 5 równych części. Z każdej części rozwałkować placek i podzielić go na pół.
3. Na każdym placku rozłożyć parówkę, salami, warzywa, ser, czosnek, posypać oregano. Zwinąć i skleić dokładnie brzegi.
4. Posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Piec ok.25 min. w 180 st.C
Podawać z sosem czosnkowym.
sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać.
Smacznego!
Trochę inną wersję moich roll dogsów znajdziecie tutaj klik
Jest to tylko jeden z moich przepisów zero food waste. Skusicie się na dzisiejszy podwieczorek? A jakie są wasze pomysły na niemarnowanie żywności? A może pochwalicie się jakimś fajnym przepisem? Życzę udanego weekendu! Diana
Wiele smacznych dań można wykonać bardziej polskich bliskich naszym gustom np.bigos,fasolka po bretońsku lub może też być węgierskie leczo. Smacznego ��
OdpowiedzUsuń