Farfalle - pięknie brzmiąca nazwa makaronu w kształcie kokardek, który nie tylko uroczo wygląda na talerzu, ale równie dobrze smakuje!
Dziś piątek, Wielki Post, więc u mnie bez mięsa! Za to z dużą ilością czosnku, tuńczyka i serca 💗 Przepis przywiozłam wiele lat temu od siostry z Ostrołęki i trochę go zmodyfikowałam. Skusicie się na Farfalle z tuńczykiem? Jeśli tak to zapraszam do wspólnego gotowania i delektowania się tym smacznym i jednocześnie prostym daniem.
Składniki:
1 opakowanie makaronu w kształcie kokardek (wedle uznania jasny, ciemny, kolorowy)
1 puszka tuńczyka w oleju
5 ząbków czosnku
100 ml śmietanki kremówki
pół puszki kukurydzy
100 g świeżego szpinaku
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a następnie podsmażyć na oleju zlanym z puszki tuńczyka. (Trzeba uważać, aby się nie przypalił, bo zgorzknieje). Czujecie ten aromat 😊😊😊
2. Do czosnku wrzucić kawałki tuńczyka i lekko przemieszać.
3. Dodać kukurydzę i chwilę pogotować.
4. Na koniec dodać szpinak, podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem i delikatnie mieszać do czasu aż zgęstniej.
5. Podawać od razu z ugotowanym makaronem farfalle.
Smacznego!
Jeśli spodobało się Wam to danie i skusiliście się na jego przyrządzenie, to koniecznie dajcie mi o tym znać w komentarzach! Jestem ciekawa, czy Wam również smakowało?
Miłego piąteczku! Diana