Już jutro - 12 kwietnia przypada słodkie święto. Dzień Czekolady! My raczej aż tak bardzo nie będziemy tego celebrować 😄,wszak czekoladę jemy niemal codziennie. Moje dzieciaki po każdym posiłku domagają się czekoladki czy batonika, więc świętujemy kilka razy na dobę 😉
Poświętować jednak trochę wypada i z tej okazji u nas w domu zapachniało czekoladą za sprawą łakoci, które przygotowałyśmy z Lidzią jako inspirację na bloga KTM do postu, który możecie przeczytać tu http://klub-tworczych-mam.blogspot.com/2021/04/dzien-czekolady.html?m=1
Z okazji słodkiego święta mamy dziś dla Was dwie propozycje, pierwsza jest bardziej kaloryczna, a druga dla dbających o linię.
Wraz z Lidką upiekłyśmy wczoraj nasze niezawodne ciasto czekoladowe, które się zawsze udaje, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste.
Jeśli macie ochotę na szybki i prosty, a zarazem przepyszny deser np. na niedzielę, albo na 12 kwietnia, to koniecznie upieczcie nasze Ciasto czekoladowe. Jest miękkie i wilgotne za sprawą dżemu i kawałków czekolady, które są w środku.
Do jego wykonania potrzebujecie:
2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 jajko
5 łyżek oleju
3 łyżki kakao
100 g połamanej gorzkiej czekolady
1 płaską łyżeczkę sody i 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub śliwkowego
Wykonanie ciasta jest banalnie proste, gdyż wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski i bardzo dokładnie wymieszać. Nie odmawiajcie zatem przyjemności przygotowania ciasta swoim pociechom, a zobaczycie ile frajdy będą miały z procesu powstawania😍
Ciasto należy przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką dowolnej foremki (u nas keksówka 25 cm) i piec ok. 60 min. do suchego patyczka w temp. 180 st.C.
Gotowe! Lidia była bardzo dumna ze swojego wypieku, a cała rodzinka miała smaczny podwieczorek ze szklaneczką mleka. Jeśli wypróbujecie przepis, to koniecznie pochwalcie się opinią w komentarzu!
Naszą drugą propozycją na Dzień Czekolady jest coś w wersji fit, dla osób, które ciągle są na diecie lub dbają o linię 😚. Przygotowałyśmy z Lidzią tutek na kartkę w formie czekolady, którą możecie samodzielnie wykonać i wręczyć komuś przy okazji. Zachęcamy do wspólnej pracy.
Do wykonania kartki potrzebujecie:
- białą bazę A5 z bloku technicznego
- karton A4
- brązową farbę
- folię aluminiową
- Papier w dowolne wzory
- klej, nożyczki, taśmę dwustronną, tekturkę na 3D, linijkę, ewentualnie nożyk do papieru
1. Karton pomalujcie na brązowo i poczekajcie aż wyschnie
2. Bazę złóżcie na pół i naklejcie na nią część brązowego kartonu, a resztę odetnijcie.
3. Z pozostałej części brązowego kartonu wytnijcie długie 2 cm paski.
4. Każdy pasek potnijcie na równe prostokąty.
5. Prostokąty naklejcie na bazę na podkładkach 3D z tekturki.
6. Folią aluminiową owińcie połowę przodu, tyłu i lewej strony środka kartki. Folię zamocujcie na taśmie dwustronnej.
7. Od połowy folii naklejcie kolorowy papier, a wystającą folię pozaginajcie lub ponadrywajcie tak, aby sprawiała wrażenie otwartej czekolady. Papier też można lekko ponadrywać u góry.
8. Przyklejcie dowolny napis/ cytat/ dedykację...i kartka gotowa!
Jeśli spodobał się Wam nasz pomysł na słodką niespodziankę z okazji Dnia Czekolady, to koniecznie dajcie znać w komentarzu. Gdyby ktoś zechciał spróbować skorzystać z naszego tutorialu, to będzie mi bardzo miło. Koniecznie pokażcie mi swoje czekolady, a ja je umieszczę na diarspasje. Życzymy słodkiego dnia i wszystkiego czekoladowego! Diana z Lidką
Słodko! Będzie i u mnie pieczone😗!
OdpowiedzUsuńSkorzystacie z naszego przepisu, czy macie swój sprawdzony?
UsuńJutro pieczemy ciasto czekoladowe z Waszego przepisu 😃
OdpowiedzUsuń