niedziela, 11 kwietnia 2021

Święto Czekolady

 Już jutro - 12 kwietnia przypada słodkie święto. Dzień Czekolady! My raczej aż tak bardzo nie będziemy tego celebrować 😄,wszak czekoladę jemy niemal codziennie. Moje dzieciaki po każdym posiłku domagają się czekoladki czy batonika, więc świętujemy kilka razy na dobę 😉

Poświętować jednak trochę wypada i z tej okazji u nas w domu zapachniało czekoladą za sprawą łakoci, które przygotowałyśmy z Lidzią jako inspirację na bloga KTM do postu, który możecie przeczytać tu http://klub-tworczych-mam.blogspot.com/2021/04/dzien-czekolady.html?m=1

Z okazji słodkiego święta mamy dziś dla Was dwie propozycje, pierwsza jest bardziej kaloryczna, a druga dla dbających o linię.

Wraz z Lidką upiekłyśmy wczoraj nasze niezawodne ciasto czekoladowe, które się zawsze udaje, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste.

Jeśli macie ochotę na szybki i prosty, a zarazem przepyszny deser np. na niedzielę, albo na 12 kwietnia, to koniecznie upieczcie nasze Ciasto czekoladowe. Jest miękkie i wilgotne za sprawą dżemu i kawałków czekolady, które są w środku.

Do jego wykonania potrzebujecie:

2 szkl. mąki

1 szkl. mleka

3/4 szkl. cukru

1 jajko

5 łyżek oleju

3 łyżki kakao

100 g połamanej gorzkiej czekolady

1 płaską łyżeczkę sody i 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia

4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub śliwkowego

Wykonanie ciasta jest banalnie proste, gdyż wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski i bardzo dokładnie wymieszać. Nie odmawiajcie zatem przyjemności przygotowania ciasta swoim pociechom, a zobaczycie ile frajdy będą miały z procesu powstawania😍 

Ciasto należy przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką dowolnej foremki (u nas keksówka 25 cm) i piec ok. 60 min. do suchego patyczka w temp. 180 st.C.
 

Gotowe! Lidia była bardzo dumna ze swojego wypieku, a cała rodzinka miała smaczny podwieczorek ze szklaneczką mleka. Jeśli wypróbujecie przepis, to koniecznie pochwalcie się opinią w komentarzu!

Naszą drugą propozycją na Dzień Czekolady jest coś w wersji fit, dla osób, które ciągle są na diecie lub dbają o linię 😚. Przygotowałyśmy z Lidzią tutek na kartkę w formie czekolady, którą możecie samodzielnie wykonać i wręczyć komuś przy okazji. Zachęcamy do wspólnej pracy.

Do wykonania kartki potrzebujecie:

- białą bazę A5 z bloku technicznego

- karton A4 

- brązową farbę

- folię aluminiową

- Papier w dowolne wzory

- klej, nożyczki, taśmę dwustronną, tekturkę na 3D, linijkę, ewentualnie nożyk do papieru

1. Karton pomalujcie na brązowo i poczekajcie aż wyschnie

2. Bazę złóżcie na pół i naklejcie na nią część brązowego kartonu, a resztę odetnijcie.

3. Z pozostałej części brązowego kartonu wytnijcie długie 2 cm paski.

4. Każdy pasek potnijcie na równe prostokąty.

5. Prostokąty naklejcie na bazę na podkładkach 3D z tekturki.

6. Folią aluminiową owińcie połowę przodu, tyłu i lewej strony środka kartki. Folię zamocujcie na taśmie dwustronnej.

7. Od połowy folii naklejcie kolorowy papier, a wystającą folię pozaginajcie lub ponadrywajcie tak, aby sprawiała wrażenie otwartej czekolady. Papier też można lekko ponadrywać u góry.

8. Przyklejcie dowolny napis/ cytat/ dedykację...i kartka gotowa!

Jeśli spodobał się Wam nasz pomysł na słodką niespodziankę z okazji Dnia Czekolady, to koniecznie dajcie znać w komentarzu. Gdyby ktoś zechciał spróbować skorzystać z naszego tutorialu, to będzie mi bardzo miło. Koniecznie pokażcie mi swoje czekolady, a ja je umieszczę na diarspasje. Życzymy słodkiego dnia i wszystkiego czekoladowego! Diana z Lidką

 

3 komentarze:

  1. Słodko! Będzie i u mnie pieczone😗!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skorzystacie z naszego przepisu, czy macie swój sprawdzony?

      Usuń
  2. Jutro pieczemy ciasto czekoladowe z Waszego przepisu 😃

    OdpowiedzUsuń