piątek, 12 marca 2021

A na obiad...FARFALLE!

 Farfalle - pięknie brzmiąca nazwa makaronu w kształcie kokardek, który nie tylko uroczo wygląda na talerzu, ale równie dobrze smakuje! 

Dziś piątek, Wielki Post, więc u mnie bez mięsa! Za to z dużą ilością czosnku, tuńczyka i serca 💗 Przepis przywiozłam wiele lat temu od siostry z Ostrołęki i trochę go zmodyfikowałam. Skusicie się na Farfalle z tuńczykiem? Jeśli tak to zapraszam do wspólnego gotowania i delektowania się tym smacznym i jednocześnie prostym daniem. 

 


 

Składniki: 

1 opakowanie makaronu w kształcie kokardek (wedle uznania jasny, ciemny, kolorowy)

1 puszka tuńczyka w oleju

5 ząbków czosnku

100 ml śmietanki kremówki

pół puszki kukurydzy

100 g świeżego szpinaku

sól, pieprz

Wykonanie:

1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a następnie podsmażyć na oleju zlanym z puszki tuńczyka. (Trzeba uważać, aby się nie przypalił, bo zgorzknieje). Czujecie ten aromat 😊😊😊


 

2. Do czosnku wrzucić kawałki tuńczyka i lekko przemieszać.

 


 

3. Dodać kukurydzę i chwilę pogotować.

 



4. Na koniec dodać szpinak, podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem i delikatnie mieszać do czasu aż zgęstniej.



5. Podawać od razu z ugotowanym makaronem farfalle.


Smacznego!

Jeśli spodobało się Wam to danie i skusiliście się na jego przyrządzenie, to koniecznie dajcie mi o tym znać w komentarzach! Jestem ciekawa, czy Wam również smakowało? 

Miłego piąteczku! Diana


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz